Omgeving

De afstand van Moerslag tot Maastricht is 6 km.
De afstand van Moerslag tot Valkenburg is 17 km.
De afstand van Moerslag tot Margraten is 7 km.
De afstand van Moerslag tot de Voerstreek is 7 km.
De afstand van Moerslag tot Aken is 46 km.
De afstand van Moerslag tot Luik is 25 km.
De afstand van Moerslag tot Tongeren is 26 km.

Recreatie

Ontdek het Heuvelland op de fiets of te voet met ons uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. Laat je in vervoering brengen door de rust, ruimte en schoonheid van het gebied met zijn glooiende heuvels, hoogstamfuitbomen, meidoornhagen, grazend vee en historische dorpjes om vervolgens op een terras neer te strijken en te genieten van culinaire, streekgebonden specialiteiten. Het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg wordt omringd door België en Duitsland. Het Heuvelland vloeit dan ook naadloos over in de Belgische Voerstreek waar ook goede wandel- en fietsmogelijkheden zijn.

Waterrecreatie

In de warme zomermaanden kunt je verkoeling zoeken met de watersportfaciliteiten op de oevers van de Maasplas. Bij Eijsden stroomt de Maas Nederland binnen. Bezoek daar de natuurgebieden en geniet van de watervogels of kijk in de jachthavens naar het watervertier. Maak een rondvaart met Rederij Stiphout of breng een dagje door op het Dagstrand Oost-Maarland.

Cultuurhistorie

Beleef de rijke cultuurhistorie van Zuid-Limburgse dorpen en steden met kastelen, molens, kerken, kloosters en vakwerkhuizen. Pittoreske dorpjes als Eijsden, Mesch, Bemelen, Sint Geertruid, Mheer, Banholt, en Noorbeek spreken zeker tot de verbeelding. In grotere en meer toeristische Valkenburg kun je o.a. de kasteelruïne, de mergelgrotten, het thermaalbad Thermae 2000 en de alom bekende Cauberg , waarop menig tourrijder zijn tanden stuk beet, bezoeken. De stad Maastricht met zijn Europese karakter en ligging aan de Maas is een bezoek meer dan waard.

Steden als Aken, Tongeren en Luik bevinden zich ook op een steenworp afstand. Cultuursnuiven en shoppen op niveau behoren dus ook tot de mogelijkheden.

Gastronomie

In culinair opzicht kom je zeker aan je trekken. Op de Zuid-Limburgse dorps-en stadsterrassen is er keuze uit een keur aan gerechten. De provincie kent een rijk gastronomisch verleden. Je kunt proeven van streekgerechten zoals Limburgse vlaaien, “Knien in het zoer”, “Zoervleish” of een lekker koud Limburgs speciaal biertje. Maar het kopen van een zak vers geplukte kersen, pruimen, asperges of een fles perensap in een kraampje langs de weg is ook een aanrader.

Op loopafstand van onze hoeve bevindt zich o.a. restaurant Op de Hej waar je in huiselijke sfeer kunt genieten van de Franse, Italiaanse en streekgebonden keuken.

Geschiedenis en natuur

Moerslag is een beschermd dorpsgezicht. De carréhoeve werd gebouwd in het jaar 1900.

Ten noorden van Moerslag ligt het Eijsderbos. dit is een hellingbos dat naar het westen toe overgaat in het Savelsbos. Het Savelsbos is een 6 km lange bosgordel met een oppervlak van 300 ha. Momenteel is het bos een natuurreservaat. Reeën, wilde zwijnen, dassen en vossen worden veelvuldig gezien in het omringende gebied. Ook bijzondere vogelsoorten (70) waaronder de Groene specht en de Draaihals komen voor. Het bosgebied is de meest noordelijke plaats waar de Amandelwolfsmelk voorkomt. Tevens is dit bos erg bekend om de bloementapijten van Daslook. In de maand april is dit zeker een aanrader. Een schitterend gezicht!

In 1881 ontdekte Marcel Puydt, een Belgische archeoloog,in het Savelsbos de eerste sporen van préhistorische vuursteenmijnbouw. De mijnen bestaan uit honderden kleinere kuilen, waar de mensen zo’n 7500 jaar geleden vuurstenen uit haalden om werktuigen (o.a. bijlen en hakken) van te maken.

Bij Moerslag ligt ook het Geologisch Monument Moerslag, waar vroeger kalksteen of mergel werd gewonnen om land en weide mee te bemesten. Door het bos verspreid bevinden zich ingangen in de berg (mergelgroeven) waar vleermuizen overwinteren.

Naast het Savelsbos kunt u als wandelaar of fietser genieten van andere natuurgebieden zoals het Mescher Plukbos, wandelpark Het Tiende Vrij en de Eijsder Beemden met zijn vele soorten vlinders, trekvogels, Konikspaarden en Schotse Gallowayrunderen.

Bevrijding: op dinsdag 12 september 1944 werd Moerslag rond de klok van 18.00 uur als één van de eerste Nederlandse gehuchten bevrijd van de Duitse bezetting gedurende de tweede wereldoorlog. Nadat de eerste bevrijders onder leiding van Kapitein Kent bij Mesch definitief de grens overstaken, werd het Eijsdense kerkdorp Mariadorp bevrijd. Het duurde nog tot woensdag 13 september voordat de Nederlandse vlag gehesen werd ten teken van de bevrijding. Deze hoeve werd, naar verluid, als één van de eersten bevrijd in Nederland.

In onze gemeente is de 30 meter hoge witte toren van de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten van heinde en verre te zien. Op deze begraafplaats zijn ruim 8.000 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in W.O.II en de opmars door Duitsland. De sereniteit van deze plaats maakt bij elke bezoeker, jong en oud, indruk en is een bezoek meer dan waard.

Fruitcultuur

Moerslag wordt net als de andere buitengebieden van Eijsden en Margraten van oudsher gekenmerkt door fruitteelt en landbouw. De omgeving kent een lange fruittraditie. Het landschap wordt gekenmerkt door hoogstamfruitbomen zoals kersen, pruimen, peren en appels. Oude fruitrassen zoals Pater Van Mansfeld (kers), Reine Claude Verte (pruim), Bongerspeer, Clapp’s Favourite (peer) en natuurlijk het Eijsdener en Gronsvelder Klumpke (appel) zijn er nog te vinden. In het voorjaar (april) kunt je bij ons volop genieten van de fruitbloesems. Zodra de bloesemgeur je zintuigen in vervoering brengt weet je dat het voorjaar ingeluid is.

Mergelland Hoen

Na een jarenlange afwezigheid in het Mergelland van Zuid-Limburg is per 25 mei 2012 het Herve Hoen weer terug, en wel onder de streekeigen naam “Mergelland Hoen”. Een van oudsher streekeigen hoenderras dat bewaard bleef net over de grens bij onze zuiderburen in België. Nu is het Genootschap Herve / Mergelland Hoen, in staat je opnieuw kennis te laten maken met deze prachtige hoenders. Voor meer informatie kun je terecht op de site via de link onderaan op onze home-pagina. Landgoed Moerslag heeft ook Mergelland Hoenders. In de Natuurlofts® kunnen de eitjes van deze kip direct geraapt worden.